Årsmöte med Betelkyrkans ungdom BKU

Scouterna i medvind

Runt 25 scouter på samlingarna.

– Det kommer nya med jämna mellanrum, säger ledarveteranen Lars Åström.

Nyligen hade BKU årsmöte och kunde se tillbaka på ett väldigt aktivt år.

Tacoskvällar, beachvolleyboll, läger i pluralis, Nonstop-samarbete med Betlehemskyrkan, 17 barn i söndagsskolan, konfirmation… Och så scouterna. BKU har många strängar på sin lyra.

Det här var också årsmötet där Helena Nilsson tackade för sig som ordförande.

– Känns lite både och. Men vemodigt, absolut. Roliga år, men var sak har sin tid. 

Och vem blir ny ordförande?

Kajsa Norin:

– Vi vet inte riktigt hur det blir i nuläget. Vi får kanske variera (vikariera) lite inom rådet och hjälpas åt att ställa upp.

GJORDE SISTA ÅRSMÖTET

Samtidigt gjorde Kajsa sitt sista årsmöte som anställd.

– Både roligt och vemodigt här också. Sista gången vid årsprotokollet, visst känns det lite sorgligt. Men så är det.

– Samtidigt känns det bra med arbetet inom BKU. Vi har mycket på G, många är taggade för att hugga i och arbeta för ungdomarnas bästa.

En som varit med länge och är lite av nestor i gänget är Anders Hagvall. Han var förstås given på årsmötet som inramades av pizzakalas.

Så här säger han om ungdomsarbetet.

– Vi erbjuder barnen något fint. I scouterna, till exempel, får man fina upplevelser, gemenskap och möjlighet att lyssna till när vi presenterar den tro vi har.

– Om man jämför med en del andra föreningar, som inom vissa idrotter, så är det ju där konkurrens om platserna i laget ju högre upp i årskullarna man kommer. Här får istället alla vara med, utan prestationskrav. Detta sagt utan att vara kritisk mot ungdomsidrotten.

– Jag har under åren även mött många föräldrar som är tacksamma för vad vi gör för ungdomarna.

SCOUTER I MEDVIND

Ett riktigt stort glädjeämne är scouterna. Allt fler nya hela tiden. Och så här säger Lars Åström som själv är uppväxt med scouting och varit ledare i snart 35 år.

– Det går upp och ner med verksamhet och deltagarantal. Men just nu väldigt uppåt och på en stabil nivå. Vid årets terminsstart kom 26 scouter. Härligt.

Det gör att patrullerna har utökats från två till tre. Och de låter nästan som en samling speedwaylag: Örnarna, Vargarna, Ugglorna.

Flera av de nya unga kommer från Haga som lagt ner sin scoutverksamhet.

– Vi är ensamma bland de fem Equmeniakyrkorna i Örebro nu om att ha scouting. Vilar ett stort ansvar på våra axlar att föra det här vidare.

Men det finns ett litet aber.

– Utmaningen är att vi har ett rätt stort åldersspann. Det gäller att försöka anpassa programmet så det passar för alla åldrar. Inte helt lätt. Men vi jobbar med det.

ROLIGT, SÅKLART!

Om det är roligt att gå i scouterna?

– Såklart. Annars skulle barnen inte komma.

– Och så har vi ett angenämt problem. Nämligen att alla inte alltid får plats nere scoutrummet i källaren samtidigt. Då får vi börja med en kort andakt i kyrkan istället. 

De som håller i scoutträffarna är Kajsa Norin, Lars Åström, Anders Hagvall, Jenny Nilsson, Agnes och Jesper Maxson.

Ledamöter i ungdomsrådet: Helena Holmqvist (kassör), Agnes Maxson, Artem Pereverzev, Arvid Nilsson, Darlene Ingabire och Ida Hagvall. Adjungerad Kajsa Norin.

I årsmötesberättelsen skriver man: ”Valberedningen fortsätter arbetet för att hitta en ordförande som kan väljas på ett föreningsmöte senare i år”.

Rolf Johnsson