Blöt ekumenisk upptakt

Visst regnade det när kyrkorna höll sin ekumeniska upptakt i Stadsparken. Men 300 trotsade regnet och kom.

Katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius predikade.

– Vad som än händer, i denna oroliga tid, får vi ta emot Jesu nåd och kärlek. Vänta inte tills solen skiner med att säga ja till Jesus. Gör det nu!

Han hade mycket att stå i, Betelherden Magnus Kronberg, när han skulle hålla ihop evenemanget i Stadsparken.

Men skulle det överhuvud taget bli något, som det regnade?

Det blev det. Och runt 300 personer räknade Liv i centrum in. En bra siffra i rusket.

– Skönt att vara igång igen på riktigt, sa Magnus Kronberg i en halvminuts paus mellan allt fixande.

MYCKET MUSIK

Det blev 90 minuter med mycket sång och musik. OP:s blåsare öste på för fullt, Fredrik Sturzenbecker lät sin gitarr tala, körsång, positiva vittnesbörd, solosång, gemensam sång…

Helt enkelt en dag då man kände att ekumeniken var på plats och att alla hörde till samma familj, oavsett vilka kyrkor man kom ifrån.

Eller som kyrkoherden i Örebro pastorat, Anders Lennartsson, sa:

– Herre, hjälp oss leva sida vid sida. Vi behöver varandra.

Stadsmissionen lyftes fram liksom sjukhuskyrkan och behovet av att stötta varandra i förbön och omtanke.

Och så var det dags för predikan, och då av ingen mindre än katolska kyrkans överhuvud i Sverige, Anders Arborelius.

DEN FÖRSTE

Han är den förste svenska kardinalen någonsin, förutom att han är biskop i Stockholms katolska stift – den förste sedan Gustav Vasas dagar och reformationen. Fyller 74 i höst, är karmelitmunk och författare.

Hans predikan blev klart Jesus-fokuserad.

– Så underbart att vi kan få ha ett helt liv tillsammans med Jesus. Vi tillhör ju honom, i varje andedag, varje hjärtslag.

– Det är viktigt att se till honom som vår lärdare. Ibland kommer han med förmaningar, men alltid med kärlek. Han ser oss alla i ögonen och följer varje steg vi tar.

– Vänta inte till pensionen, eller solsken, med att säga ja till honom. Säg ja till Jesus nu! Ju tidigare desto mer formade av hans kärlek kan vi bli. Hjälp varandra med att säga ja, och gör Jesus synlig.

FÖR EKUMENIK

På Liv i centrums fråga om motivet till hans Jesus-fokus i sina predikningar, svarade han:

– Det är bara han som kan ena oss. Vägen framåt går  genom Jesus hjärta. Han står i centrum.

Och när vi ställe frågan om hans syn på ekumeniken, blev svaret:

– Finns en stor längtan efter enhet och ekumenik ibland kristna, i många kyrkor och samfund. Vi måste stärkas i våra böner för ökad enhet. Herren ser varenda en av oss.

Han upplevde också att katolska kyrkan under de senaste decennierna blivit en alltmer integrerad del av svensk kristenhet.

För Betelkyrkan, liksom de anda kyrkorna, var det här något av starten på ”höstterminen”. Nu väntar en bred palett på att få tas i anspråk i kyrkan. Fullt program – och spännande att se vad nye ungdomsledaren har för planer.