Gamla Örebro på Betelträffen

Betelträffen, öppen för alla, är uppskattad. Nyligen var det dags igen när ordföranden för Sällskapet gamla Örebro berättade både om den föreningens uppgift och gav glimtar från Örebro förr.

Nyfikenhet om hur det var förr i Örebro drog ett 25-tal lyssnare till en av marsträffarna för daglediga. 

De fick höra radiorösten Göran Lindhé berätta om att sällskapet bildades 1953 och således nyss fyllt 70 år.

Bakgrunden var den oro som gällde på 50-talet för att så mycket av det gamla Örebro höll på att rivas ner.

– Räddas vad som räddas kan, tyckte museimannen Bertil Waldén, och fick många att vakna upp.

I klartext så var det en befogad oro för att Örebros då starke man Harald Aronsson skulle gå för hårt fram. Och han gillade absolut inte de gamla söderkåkarna.

MÅNGA MEDLEMMAR

Idag har Sällskapet gamla Örebro över 400 medlemmar och nya tillkommer hela tiden. 60-40 i förhållandet manliga-kvinnliga medlemmar.

Göran Lindhe sa på Betelträffen:

– Vi sprider kunskap om gamla Örebro och samlar in bilder. Titta gärna igenom era album hemma om ni har några trevliga bilder från dåtidens Örebro, och hör av er till oss om ni fyndar.

Lars-Åke Stenström höll i trådarna den här gången. Men nästa gång är det hans tur att bli intervjuad. Magnus Kronberg ska ta honom på pulsen och låta honom berätta om sitt radioliv, nykterhetsarbete och annat. 19 mars kl 14. Spännande.

Och mycket talar för att Lindhé kommer tillbaka längre fram, men då för att enbart för att visa bilder från Örebro förr. Suget efter bilder var påtagligt.

Rolf Johnsson