Glädje och sång i advent

Första advent: en riktig glädjedag i kyrkan. Mycket sång, budskap om nåd och en sjungglad kör dressad i julens röda färg. Och adventsfikat efteråt, tillsammans med många andra, smakade fint med gult och brunt – lussekatt och pepparkaka.

”Var glad, var glad…” Psalmtexten rullade ut över kyrkan och med storbildskärmarnas hjälp är det numera ännu bättre fart på psalmsången.

Det var den där söndagen då vi efterlängtat fick sjunga med i de klassiska adventspsalmerna. 

Men vilken är vackrast eller bäst? Det torde det finnas olika åsikter om. Han kommer? Bereden väg för Herran? Gå Sion din konung att möta? Hosianna Davids son?…

STOR KÖR MED MUSIKER

Men sjöngs gjorde det i fullsatt kyrka och trots avsaknaden av snö utanför så kändes julstämningen påtaglig.

Inte minst när Equmeniakören med musikanter gjorde ett av sina bästa framträdanden, i konkurrens med alla andra bra framträdanden de gjort.

38 sångare, nio musiker i Informel band och härliga sångledaren Gunnel Sjöberg. Då blir det bra. Dessutom sprakade julens röda färg om kören. Vackert att se, vackert att höra.

Utanför kyrkans tio stora fönster pågick både julskyltning och söndagskommers. Men inne i kyrkan fick alla, från minstingen Hanna på fem och en halv månad och upp till pigga minus 90, uppleva den där fina adventsstämningen som vi så gärna vill höra i Betel. Därtill kryddad med ovanligt vacker och stor gran i år, levererad av Ulf Domargård och uppsatt av Håkan Sellerfors & Co. Stiligt!

NÅDEN VAR DAGENS ORD

I sin adventspredikan lyfte Magnus Kronberg fram ett ord – nåd.

– Vanligtvis, när vi gjort något (bra eller dåligt) så kan vi få en klapp på axeln, eller rent av kritik. Men Jesus kom med något annat. Hand erbjöd nåd.

– Nåd från Gud är som att bli krönt. Det är befrielse. Det är att få del i Guds rike.

– Om du längtar efter något nytt, då har Jesus kommit för att lyfta dig och få del i glädjes budskap. Jesus ger dig inte en klapp på axeln, han sträcker ut sina händer mot dig – ta emot dem!

Slutorden i all vacker sångtext denna dag blev ”Det är advent, Det är advent!!!”. Därefter stort härligt kaffemingel med lussekatter och pepparkakor.

Det blev helt enkelt en mycket glädjefylld adventssöndag denna den 27 november 2022. Synd bara att man måste vänta ett helt år till nästa gång.

Rolf Johnsson