Lördag i kyrkan

Vaccinering i kyrkan 

I lördags var foajén i Betel förvandlad till vaccinationsmottagning. Sprutor mot covid stacks i på löpande band.

– Roligt att vi kan ställa upp när samhället vill anlita oss, säger Magnus Kronberg.  Vilket tryck det var i Betel i lördags. I bottenvåningen var det bibelfrukost.

I Arken laddade Lars-Åke Stenström och hans Susanne upp för födelsedagskalas för 96 personer.Och ute i foajén hade regionen flyttat in för fem timmars vaccinationsmottagning. 

Ovanligt vid dörren

Visst var det många som hajade till när det stod en väktare utanför Betels entré, och banderoller förklarade att här inne kunde man vaccinera sig.Dessutom stod det sjukvårdspersonal på Köpmangatan och försökte få ovaccinerade förbipasserande att passa på att ta sin dos. Eller dos tre för de som tagit två.– Jättebra att kyrkan kunde ställa upp och upplåta  lokalen till oss, sa Carine Norström, vaccinplanerare.

– Det här är ju ett fantastiskt läge. Centralt på ströget, en lokal som många kan nå. Verkligen tillgängligt här. 

Smittskyddsläkare på plats

Inne i foajén fanns både förre smittskyddsläkaren Hans Fredlund och nuvarande Gunlög Rasmussen på plats tillsammans med ett helt gäng vaccinatörer.Till Liv i centrum sa Gunlög Rasmussen:

– Vi ligger bra till i länet med 86 procent av befolkningen från 12 år och uppåt som hörsammat vår uppmaning att vaccinera sig. Men vårt budskap är fortfarande: du som inte vaccinerat dig – gör det!– Dessutom är det angeläget med påfyllnadsdosen. Tredje sprutan är jätteviktig. Under tid avtar även vaccinationsskyddet så den fjärde sprutan blir också behövd. Vi har redan kallat de som är 80 år och äldre till den vaccineringen. 

Betel ställer upp

Enligt Gunlög Rasmussen är det en hög vilja att vaccinera sig. Men, som sagt, det skulle kunna vara ännu fler.Hon uttryckte även tacksamhet över att få tillgång till kyrkans lokaler

.– Jättebra tycker jag att kyrkan ställer upp så här. Stort cred för det.

Magnus Kronberg:

– Känns fantastiskt bra att vi kunnat ställa upp så här med kort varsel. Det ligger ju i allas intresse att så många som möjligt vaccineras.– Och jättepositivt att Betel en lördag som denna är ett nav för olika verksamheter. Det är puls och delaktighet. Så ska det vara.

Rolf Johnsson

Covid-vaccinering pågår utanför dörren till församlingsexpeditionen.

Gunlög Rasmussen, länets smittskyddsläkare. Foto Rolf Johnsson

Väktare höll koll utanför kyrkans entré mot Köpmangatan.

Undervisning i källarplanet. Magnus Kronberg höll i trådarna för bibelfrukosten.