Missa inte Ingierds kalendrar

Hallå alla kalenderbitare. Den 3 december ska ni inte missa Ingierd Elmgren Hallingers utställning av julkalendrar i Betel.

– Ska bli kul att visa upp dem. Mycket nostalgi utlovas, säger hon till Liv i centrum.

Härlig julmarknad i Betel lördagen den 3 december från klockan tio och några timmar framåt. Och då passar Ingierd på att ställa ut sina kalendrar. 

– Det blir nostalgi från framförallt 70-talet och 80-talet. Men även en del nostalgi från år före. 

Hon utlovar en blandad kompott men med fokus på Ica-kalendrar och inte minst radio- och tv-utgåvorna.

SPARAT SEDAN BARNAÅR

– Jag har varit intresserad och sparat dem sedan jag var liten. Jag tror att många kommer att känna igen sig och få nostalgiska kickar när de ser kalendrarna.

Hennes favorit?

– Det är kanske den där en tomte drar en släde och där betraktaren själv kan påverka slädens framfart genom att dra i den. 

– En fin kalender från London är en annan favorit. Och så förstås, kalendern från det som TV-programmässigt var julkalendrarnas julkalender – Teskedsgumman. Den sändes ju inför två jular.

BÖRJADE I TYSKLAND

Julkalendrarnas historia började på 1880-talet i Tyskland då en mamma ville göra något roligt till sin lille son Gerhard. Hon knåpade ihop en färgglad kartong med 24 kakor på.

När Gerhard blev vuxen kom han ihåg barndomens upplevelser och eftersom han nu var tryckare så gjorde han en kalender där man fick klippa ut 24 små motiv från ett pappersark och klistra dem på ett annat. På 1920-talet skapade han den första kalendern med luckor.

I Sverige minns många inte minst scouternas kalender där Aina Stenberg-MasOlle gjorde motiven från 1934 till 1964. Denna ”Barnens kalender” trycks än idag om och om igen och säljs av scouterna.

Rolf Johnsson

Bilder

Kalenderbitare. Kajsa Norin, Ingierd Elmgren Hallinger och Ida Hagvall med några av kalendrarna som kommer att visas i Betel.

Ett minne från det populäraste julkalenderprogrammet i SVT – Teskedsgumman