Ny glad vaktmästare

Radostina Rusinova. Så heter hon, nya vaktmästaren i Betel. Hon skiner som en sol och vill ha skinande rent i kyrkan.

– Jag trivs jättebra här. Alla är så snälla och trevliga.

Jag möts av ett stort leende när det är intervjudags med vår nya vaktmästare. Om det är hon som skiner mest eller kyrkan, det får andra avgöra. Men en sak är klar – hon vill ha rent.

– Jag städar kyrkan varje dag. Och jag blir så glad när de som kommer hit säger ”vad fint du städat”. Vi ska ha en ren och fin kyrka.

FRÅN BULGARIEN

Radostina har sina rötter i Bulgarien, inte långt från huvudstaden med samma namn som en svensk drottning en gång hade – Sofia.

Där är just nu hennes femårige son hos sin mormor och morfar, men…

– Han kommer snart till mig, säger hon, och ögonen strålar av förväntan.

– Nu ska jag stanna i Sverige. Jag är så glad för det.

Hon kom hit 2015 och har hunnit gå en städkurs i Filadelfiakyrkan Örebro innan hon sökte och fick vaktmästarjobbet efter nu pensionerade Toni Komo.

I Bulgarien gick hon i kyrkan varje söndag, och det forsätter Radostina med i sin nya svenska hemvist.

NERVÖS DAG ETT

Hon berättar för mig att hon var väldigt nervös första dagen. Visste ju inte vad som väntade i Betel. Men redan den andra dagen släppte den nervositeten.

– Alla här på expeditionen är så vänliga mot mig; Magnus, Gunilla, Bosse och den unga pojken (Adrian)… De är så glada också. Och då blir jag glad, säger hon, och både ler och skrattar med hela ansiktet.

Radostina arbetar varje dag, hundra procent. Och det är ingen tvekan om vad hon vill åstadkomma.

– Jag gör allt; serverar fika, glass, pannkakor, smörgåsar… Nu blir det snart stickkafé och då ska jag fixa till det så att damerna får det trevligt.

Men inte minst vill hon att vi ska ha en kyrka där interiören är skinande ren.

– Jag städar alla dagar. Det är rå roligt när det är rent i kyrkan. Jag hoppas det märks när man kommer hit. Och ett stort tack till alla vänliga människor jag redan träffat här.

Rolf Johnsson

Radostina Rusinova vill att det innanför Betels dörrar ska vara städat och fint – varje dag.