Pannkakor och kyrkohistoria

Torsdag i Betel: fullt program i alla rum. Unga och gamla under samma tak men samlade i olika aktivitetsgrupper.

— Alla ska känna sig välkomna, säger Monica Hagvall.

Torsdagskvällarna håller på att sätta sig som en alltmer självklar aktivitetstid i Betel. I stort sett varenda lokal är upptagen av aktiviteter. Från körens övningsrum högst upp till ungdomsrummen i källaren.

NÅGOT FÖR ALLA

Det finns helt enkelt något för alla. Lära sig spanska, få läxhjälp, lyssna till föredrag, umgås i största allmänhet, vara med i scouternas härliga aktiviteter, andakt… Och så förstås soppan med macka och pannkakor med sylt och vispgrädde.

Det handlar helt enkelt om en allaktivitetskväll med något som passar för alla.

Monika Hagvall håller i serveringsbiten:

— Roligt att alla åldrar kommer. De här tidiga torsdagskvällarna håller på att bli ungefär vad jag tänkt mig. 

– Hit ska alla olika människor vara välkomna. Olika  åldrar. Alla ska känna sig hemma här. Det ska vara som ett stort vardagsrum med fin hemmakänsla.

BARN OCH KYRKOHISTORIA

När Liv i centrum var på besök så stojade ett 30-tal scouter med diverse glada lekar. Inte minst den roliga leken att kasta hoprullade strumpbollar på varandra.  Skratt och glädje.

I ett annat rum hade Sören Carlsvärd föreläsning om anabaptismen, alltså den förbaptistiska historien. 

De som lyssnade fick bland annat lära sig att 1609 kan anses som startpunkten för det vi idag kallar för baptismen. Det var året då ”baptisterna” fick en egen församling i Amsterdam.

– Vi har alltså en över 400-årig reformationsrörelse i vårt DNA.

1857 bilades Svenska baptistsamfundet.

PILGRIMER OCH SPANSKA

Noterbart är att över 100 så kallade pilgrimer var med när kolonisationsfartyget Mayflower seglade över till Amerika på 1620-talet.

– När den första statsbildningen i USA kom till fastslogs total religionsfrihet. Det var den baptistiska praxisen i delstaten Rhode Islands grundlag som följde med in USAs grundande.

Som sagt, det är mycket matnyttigt man får i sig på torsdagarna i Betel. För det säger många som på spanskkursen i övre salen: Gracias!

Rolf Johnsson