Stickat i fokus

Nystickade plagg har både välsignats och påbörjat sin färd till Kongo.

– Fantastiskt med dessa trogna kvinnor som vecka efter vecka stickar i kyrkan och därmed öppnar sina hjärtan för behövande, säger Betels herde Magnus Kronberg.

Visst var det annorlunda på estraden i kyrkan denna söndag. En hel radda med stickade alster visas upp, och som efter predikan välsignades för att sedan skeppas vidare till Afrika.

Bakom de gedigna handarbetena står Betels stickcafé (öppet för alla på torsdagseftermiddagarna). Flinka fingrar stickar till behövande.

Gunilla Lillhager berättar:

– En av Equmenias grundpelare är ”ett värdigt liv”. Det har vi tagit fasta på när vi tänker på de många i utvecklingsländerna som är i behov av inte minst babykläder.

FEM LÅDOR OM ÅRET

Hon lyfter fram babykläder, blöjor och filtar som exempel. Och det är inga små mängder som cafégänget levererar.

– Vi packar ner våra färdiga alster i lådor som Monica Hagvall tar med sig till insamlingscentrat i Ekenässjön. Hennes föräldrar bor påpassligt nog där.

– Allt förpackas där i kartonger med lämpligt innehåll för mammor som nyss fött. Under tre år har 840 omsorgsfullt fyllda paket/kartonger lämnat Ekenässjön för sin resa till Kongo. Från oss i Betel blir det fem lådor om året.

– Men jag kan även nämna att vi stickar exempelvis sockor till Stadsmissionen.

För övrigt finns ett gäng nysvenskar med i Betels stickgrupp. De har fått lära sig hantverkets ädla konst och är nu i full färd med att låta nystan förvandlas till kläder.

VÅLDTAGNA TONÅRINGAR

Behovet av babyartiklar är stort i Kongo. Inte minst till de många utsatta tonårsmammor som blivit våldtagna.

– De är mycket hårt drabbade och tar tacksamt emot all hjälp de kan få, säger Britten Brohede.

– Min dotter Christina arbetar i Bukabo i östra Kongo. Via Pingstkyrkan får vi även ner hjälppaket dit.

Under gudstjänsten i Betel så välsignades de stickade alstren av Magnus Kronberg.

– Vi ber för de utsatta som behöver de här kläderna och vi säger också tack till de många som sitter runt om i vårt land och stickar, trogna vecka efter vecka. De öppnar sina hjärtan för andra.

– Vi tror att de här gåvorna för stor välsignelse med sig. Vi ber också om hopp för de många drabbade kvinnorna i områden där deras liv inte sällan värderas lågt.

Rolf Johnsson