Visst minns vi ”Vi i Femettan”

Det har gått några år nu. Men under några år i början av 1970-talet var ”Vi i Femettan” en riktigt stor händelse i Betel.

Femteklassare från hela Örebro tävlade i klasslag, och till sist korades en segrare.

– Väldigt roligt, många engagerade, säger Sven-Erik Sahlén.

Vi kikar på minnesbilden där tävlingsjuryn sitter uppradad i Centrumgården. Sven-Erik Sahlén berättar.

– Det var jag och P. A. Medin som höll i det här. Idéerna flödade och vi satt många kvällar och gjorde frågor. Nils-Gunnar Lundgren var idéspruta och Gunnar Kvist höll med priser i form av bananer och annan frukt. Han basade ju för dåvarande Banankompaniet.

UPPMÄRKSAMMADES

Det här uppmärksammades av lokal- och rikspressen som både publicerade resultaten från deltävlingarna och finalerna, och gjorde reportage på plats.

Bland andra undertecknad som gjorde ett inslag i Dagen.

– Det var tremannalag som tävlade. Två lag per gång och det som vann gick vidare till delfinal och så småningom var det final med bara två lag kvar.

– Dessutom sändes ett inslag från tävlingen i Radio Örebro som tyckte det var ett trevligt och engagerande arrangemang vi anordnade.

CENTRUMGÅRDEN I FOKUS

Sören Carlsvärd:

– Som dåvarande ungdomspastor var även jag indragen i det här och minns det som väldigt roligt, säger han.

– Det var ett väldigt tryck i Centrumgården då.

Här skjuter Sven-Erik Sahlén in:

– Överhuvud taget hade vi mycket fokus på Centrumgården. Vad ska den användas till? Det var en stor fråga då. Och vi använde den verkligen.

– Vi följde senare upp den här tävlingen med en tävling för åttondeklassarna i stan. Markera Markus, hette tävlingsmomentet. Inte lika mycket drag som Vi i Femettan, men kul det också. Vi kunde för övrigt inte kalla vår tävling för Vi i femman, för det var ju redan upptaget av radio/tv.

– Men vi körde en radda år med olika publika saker, och jag minns det som en väldigt kul tid.

Rolf Johnsson