Adrian ny ungdomsledare

– Jag är jättetaggad inför uppgiften. Och glad.

Det säger Adrian Elsander som blir Betels nye ungdomsledare. Vecka 35 kliver han in i uppgiften.

Liv i centrum får den första lilla intervjun med Adrian som kommer att välkomnas officiellt på gudstjänsten den 3 september.

Framför mig står en lång 21-åring med rötter i Dalarna. Där närmare bestämt i Aspeboda (känd för sin rundradio) en bit utanför Borlänge (Bölänge, på lokal dialekt). 

Och jag kan inte låta bli, ganska liten som jag är, att ställa den första frågan till Adrian om hans längd, eftersom jag får se upp till honom.

– Jag brukar säga två meter. Men jag är bara en och nittionio, säger han och skrattar lätt.

När till skratt, förtroendeingivande, glad, har humor, utstrålning.

Vad har du gjort, och gör, annars, innan du sökte tjänsten?

– Läst/läser baskursen i teologi i det som tidigare hette Örebro Missionsskola men numera heter Akademin för ledarskap och teologi. Det är första året på vägen till en teol. kand.

– Men så kände jag för församlingsarbete som även kan ses i ljuset av att få praktikdelen i den långsiktiga utbildningen.

Känslor inför uppgiften i Betel?

– Jag känner mig ödmjuk inför den. Verkligen. Men det känns samtidigt jättefint att få ta sig an den. Och en förmån. Glad inför den, och sporrad, är andra ord som passar här.

Någon särskild tanke redan nu om vad du vill lyfta i arbetet?

– Allt är ju nytt men jag har en liten tanke om att kunna nå fram till fler unga vuxna. Kunna hitta och engagera dem.

STYRELSEBESLUT

När det gäller anställning av ungdomsledare så räcker det med styrelsebeslut. Detta till skillnad mot när en ungdomspastor ska anställas, då krävs församlingsmöte  med beslut.

Monica Hagvall i styrelsen:

– Vi har sedan en tid sökt en person som ska ersätta Kajsa (Norin). Och när Adrians namn dök upp så tänkte vi: ”Honom vill vi inte gå miste om”.

Tjänsten är 100 procent men 25 procent av tiden ska användas till ungdomsarbete i samarbete med de andra Equmeniakyrkanförsamlingarna i Örebro. 

18 juni blir det en glad tack- och avskedsföreställning för Kajsa. Den 28 augusti blir Adrians första arbetsdag i kyrkan.

Och där citerar vi Lars Ernestams ord från församlingsmötet:

– Jättebra att han ställer upp. Viktigt med både ungdomsledare och ungdomspastorer. Och de är inte alltid lättfunna. Han ska känna sig varmt välkommen.

Adrian säger själv:

– Till att börja med vill jag träffa så många som möjligt i församlingen och bygga relationer. Sedan får vi ta fortsättningen därifrån. Ser verkligen fram mot hösten.

Rolf Johnsson

Adrian Elsander blir ny anställd ungdomsledare i Betel från och med i höst

Foto Rolf Johnsson