Från Jesus till Pilatus

Han var Jesus i ”Kärlekens väg”. Han blir Pontius Pilatus i ”Det stora påskägget”.

– Jag vill gärna sjunga så att det berör. Texterna är viktiga för mig, säger Daniel Wahrnqvist Krieg.

Avspänd på estraden med sin bruna akustiska gitarr. Skjortan uppknäppt, utanpå. Vigselringen, ett och ett halvt år gammal, lyser lång väg. Ett helhetspaket som utstrålar äkta glädje.

När Daniel sjunger ”Håll mitt hjärta, håll min själ”, då är det med stark inlevelse. Lyssnarna berörs.

– Jo, det är nog min målsättning med sången och musiken. Att beröra. Att den som lyssnar ska känna något. Och det är väldigt roligt att få sjunga i kyrkan.

SNICKARE TILL VARDAGS

Liv i centrum träffar Daniel över en kopp kaffe i Arken. Gudstjänsten är just avslutad där han för övrigt hade sällskap på podiet av Kristin Landh och hennes vackra violinmusik. Börje Ström på flygeln. En fin gudstjänst.

Daniels livsresa innan Betel och Örebro var kringelkrokig: Göteborg, Vallentuna, Uppsala, Garphyttan, Glanshammar… Men nu är det Köpmangatan som gäller där han bor med hustrun Anette.

Till vardags är han snickare. Egen firma med två anställda.

– Gör det mesta av typen mindre renoveringar och byggen. Har faktiskt ganska fullt upp.

ALLTID SJUNGIT

– Sången har alltid funnits med mig. Hela livet. Men till skillnad mot mina tre barn, som alla går på musikutbildning, har jag  ingen sån utbildning. Men solo, körsång, musikaler… En gång  hade jag också ett band… Musik är härligt.

Vi frågar Daniel om vad han helst sjunger?

– Kanske inte nödvändigtvis sånger med det religiösa språkbruket i texterna. Däremot kan budskapet tolkas in i de sångtexter jag använder. Björn Skifs, till exempel, har sjungit in flera fina användbara sånger med berörande ord.

– Jag tittar nog hellre i populärkulturen. Letar texter som berör och passar in i det aktuella temat. Inte så klyschigt, om jag säger så.

– Men väldigt roligt att sjunga i de lite mindre sammanhangen på hemmaplan.

PÅSKÄGG VÄNTAR 

Och nu ska du vara Pontius Pilatus i ”Det stora påskägget”.

– Ja. Ska bli både spännande, meningsfullt och kul. 16 mars är det dags. Hoppas många kommer och lyssnar.

– Jag tror det kommer att bli en minimusikal som berör. Ser fram mot att få sjunga där. Vi lär visst bli runt ett 50-tal som  medverkar. Häftigt.

Rolf Johnsson