Ljuset välkomnar dig

– När jag går in i ett kyrkorum och ser att ljusbärare finns, då vet jag att någon har förberett för att vi kan föra tysta samtal med Gud.

Det svarar pastor Lena Wentzel på vår fråga om ljusets betydelse i kyrkan.

– Jesus själv sa ju ”Jag är världens ljus”.

Kallt ute, varmt inne.

Mörkt ute, ljust inne.

Att komma in i en kyrka, som Betel, är att mötas av både ljus och värme – i flera dimensioner.

Ljuset kan möta oss i predikan, i sången, i mötet med många andra i kyrkan. Men också i själva närvaron. Bildlikt så är det här platsen där ljus och hopp alltid är närvarande.

Och så har vi själva ljusbäraren. Vad betyder den för de många som går dit och tänder ett ljus? Vi ställer frågan till Lena Wentzel som i en predikan nyligen berörde ämnet.

GUDS LJUS LYSER ALLTID

– Vi kan börja med Johannes Döparen. Han var ett slags föregångsljus när han verkade. När han försvann så släcktes hans ljus – men ett annat, starkare, kom istället.

– Jag syftar förstås på Jesus som det eviga ljuset. Hans  ljus lyser alltid upp i mörkret. Och ljuset från honom lyser upp allt, såväl närområdet som att vara en lykta på vår stig framåt.

Vad gäller själva ljusbäraren i kyrkan, säger hon så här:

– Här kan jag få samla mig. Tacka för något, be för något. Vid ljusbäraren kan jag framföra en ordlös bön.  Att få göra det betyder mycket för många.

Lena Wentzel menar att vi i vårt dagliga liv kan bli  bländade av politiker, influensers, idrotts- och filmstjärnor, företeelser… 

– Men det ljuset är tillfälligt. Släpper vi däremot in Jesus i våra hjärtan så får vi ett ljus som aldrig slocknar. 

VIKTIG SAMLINGSPUNKT

Vi frågar även Christina Holmqvist i Betels styrelse vad hon får för associationer till ordet ljusbärare?

– Att den är viktig. Att den är en betydelsefull  samlingspunkt. Vi får mötas kring ljuset.

– Här kan jag framföra något jag är orolig för, eller vara tacksam över. Jag brukar skriva ner böneämnen, vika ihop lappen, och ta med den i tyst bön till ljusbäraren.

Lena Wentzel igen:

– När jag ser ljusbäraren så tänker jag: vi hör ihop på något sätt. Och här kan vi alla, fast vi alla är olika, mötas med likartade behov. Finns en stark trygghet i det.

– Det kristna budskapet handlar om ett ljus som varar från evighet till evighet. Alltså alltid.

Rolf Johnsson